Η ταινία του Παντελή Βούλγαρη ‘Το Τελευταίο Σημείωμα’

κέρδισε το Βραβείο Κοινού για καλύτερη ταινία, στο

15ο San Francisco Greek Film Festival, 2018

TRAILER

Ο Παντελής Βούλγαρης, με την Ιωάννα Καρυστιάνη («Μικρά Αγγλία», «Νύφες») να υπογράφει το σενάριο, θα μας μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν την Πρωτομαγιά του ’44, και θα μας γνωρίσουν τους ανθρώπους πίσω από τα τραγικά γεγονότα.
Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936.
Την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ. Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα Κατοχικά χρόνια, με τον ίδιο συνεχώς μάρτυρα βασανιστηρίων, τραγικών περιστατικών και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους με το πλήθος των συγκρατούμενων του. Πολλές ζωές, πολλές μικρές ιστορίες φόβου, φιλίας, συντροφικότητας, ελπίδας, ονειροπόλησης.
Έξω από το στρατόπεδο, η μνηστή του Ναπολέοντα, Χαρά Λιουδάκη, με σθένος, καρτερία και βαθιά αγάπη στεκόταν δίπλα στον αρραβωνιαστικό της, έστω κι αν οι συναντήσεις τους ήταν για ελάχιστες στιγμές στα επισκεπτήρια, και πάντα υπό την επιτήρηση ενόπλων φρουρών.
Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενων του αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας, σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων. Ο θάνατος του Διοικητή Κρες και τριών Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε ένα Γερμανό.
Ο Σουκατζίδης είναι στη λίστα των 200 μελλοθάνατων. Την ημέρα της εκτέλεσης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλλημα ζωής, όταν ο Φίσερ, που μέσα στα χρόνια ανέπτυξε σεβασμό για τον Έλληνα διερμηνέα, του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί βάζοντας στη θέση του ως διακοσιοστό άλλον.

Πρωταγωνιστούν: Αντρέας Κωνσταντίνου, Andre Hennicke, Melia Kreiling, Τάσος Δήμας, Αινείας Τσαμάτης, Βασίλης Κουκαλάνι, Λουκάς Κυριαζής,

Μανώλης Ψαρουδάκης

Συμμετέχουν: Δημήτρης Καλογεράκης, Μιχάλης Αεράκης, Ιω Ασηθιανάκη, Μανώλης Μαυράκης, Γιώργος Καραμαλέγκος, Κωνσταντίνα Χατζηαθανασίου,

Λευτέρης Λαμπράκης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής GSC

Σκηνογράφος: Σπύρος Λάσκαρης

Ενδυματολόγος: Γιούλα Ζωιοπούλου

Makeup artist: Εύη Ζαφειροπούλου,

Μουσική: THE BOY

Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος

VFX supervisor: Αντώνης Κοτζιάς

Εργαστήρια εικόνας: 2|35,

Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης

Ήχος: Στέφανος Ευθυμίου

Χορηγοί: CALDERA GROUP OF HOTELS, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, ΑΝΕΚ LINES, BLUE STAR FERRIES

Συμπαραγωγός: COSMOTE TV, ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ Α.Ε

Διανομή: TANWEER

Παραγωγός: Γιάννης Ιακωβίδης

Σενάριο: Ιωάννα Καρυστιάνη, Παντελής Βούλγαρης

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης

Παραγωγή: BLACK ORANGE S.A